Biografia

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Joan Vehí Serinyana neix a Cadaqués el 30 de maig de 1929.

La seva vida la recullen dos pilars essencials, d’una banda el seu ofici, la fusteria i de l’altre la seva gran passió, la fotografia.

Va ser a l’edat de catorze anys quan els pares van demanar-li en quin ofici volia instruir-se, ell va decidir ser fuster. El seu primer mestre, Manel Torrents li va ensenyar a treballar la fusta amb les eines, manualment. L’interès creixent va fer que el 1947 Joan Vehí marxés a Molins de Rei per poder aprendre el funcionament amb màquines. Pocs anys després, va establir el primer taller amb màquines a Cadaqués.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Pel que fa a l’inici de la seva relació amb la fotografia es remunta el 1945, any en que va aconseguir la seva primera càmera, una Kodak Retina. El destí va fer que Castor Escofet, italià que vivia a Cadaqués, després de tot un dia fotografiant la verema, s’adonés que no havia posat carret a la càmera. Escofet, desenganyat va regalar aquella càmera al jove Joan Vehí.
Des d’aquell moment i fins a l’actualitat ha fotografiat fins al mínim detall tot el que succeïa al seu poble: casaments, batejos, llevantades, nevades. I a tot això s’afegeix l’època en que els grans de l’art com Salvador Dalí, Marcel Duchamp o Richard Hamilton tenien Cadaqués com a centre artístic. Joan Vehí, a través dels encàrrecs de la fusteria arribava a les cases d’aquests grans artistes i amb la càmera sempre a punt, fotografiava tot el seu entorn.
Així és com el 1952 va començar a treballar per a Salvador Dalí, relació que va durar fins a trenta-cinc anys. Vehí, poc a poc es va anar introduint en el nucli familiar de Dalí. A part de tota la realització de la fusteria era ell i només ell per ordres expresses de Dalí qui confeccionava els bastidors dels seus quadres. La confiança que Salvador Dalí va dipositar en Joan Vehí va fer que ell i la seva càmera entressin i formessin part de la vida interior de l’artista, així és com va poder captar l’essència de tot el seu entorn i aconseguir unes fotografies fresques i naturals de la vida quotidiana de Dalí.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’afició de la fotografia per a Joan Vehí era del tot personal. Va ser a partir del 1980 que Lanfranco Bombelli i Richard Hamilton van proposar-li de realitzar la seva primera exposició col•lectiva amb Jacob Bill a la Galeria Cadaqués. Això va obrir el pas cap el reconeixement públic de les fotografies i des de llavors no ha parat de fer exposicions.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Al llarg dels anys Joan Vehí ha anat recollint i creant un patrimoni gràfic que engloba la història de Cadaqués des de principis del segle XX fins a dia d’avui. Actualment es troba endinsat en la configuració de l’arxiu de la Fundació.